Att gradera ondskan

I Sverige har det efter det senaste terrorattentatet i Paris gjorts försök att särskilja attentatet mot Charlie Hebdo tidigare i år gentemot det nuvarande attentatet i fredags. Vissa hävdar att det förstnämnda var ett politiskt attentat mot en religionskritisk tidskrift och det sistnämnda ett verkligt terrordåd mot franska medborgare.

Inget kan dock vara mer felaktigt eftersom det förstnämnda attentatet både i Paris och Köpenhamn även riktade sig mot judar som etnicitet. Anser man förövrigt att religionskritiker och judar är ett mer legitimt mål än mot oskyldiga franska medborgare befinner man sig på ett sluttande plan. I grunden handlar det om en relativisering som saknar motstycke i ett moraliskt perspektiv.

Att gradera terror, förtryck och ondska utifrån vilka grupper som utsätts påminner om nazismens moraletik där man systematiskt rättfärdigade mördandet av en viss etnicitet på det mest bestialiska sätt genom att hänvisa till bevarandet av en överlägsen ras. Islamisterna gör dock ingen skillnad på rätt ras och rätt religiös övertygelse i förhållande till folkgruppen judar.

Islamisterna bevarar sålunda nazisternas idétradition angående utrotandet av alla etniska judar samtidigt som de förstärker samma barbariska idéer genom att även inkludera alla så kallade otrogna. Där har vi vänsterns dilemma i ett nötskal när de omhuldar viktiga begrepp som jämlikhet, likhet inför lagen och mänskliga rättigheter samtidigt som de betraktar islamistisk terror som en befrielsekamp mot västvärlden förmodade ondska genom sin postkolonialistiska världsbild.

När vänstern snarare söker förklaringsmodeller och ansvarsutkrävande i fransk politik glömmer man vilka högtstående värden och principer som frankrike står för. Det är synen på människan som en okränkbar individ med självklara fri- och rättigheter, inte som tillhörande ett kollektiv med rättigheter som utgår ifrån religiös och etnisk bakgrund. Det är synen på den franska sekulära staten som överordnad religiösa och politiska särintressen. Det är ett synsätt som vi alla borde omhulda om vi önskar att leva i ett civiliserat och demokratiskt samhälle.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s