Det sekulära samhället garanterar fred och inkludering oavsett livsåskådning

I sin artikel på Samtiden den 15/4 ondgör sig Nasrin Sjögren över den så kallade religiösa ateismen. Till synes helt oreflekterat anser hon att ateister är bärare av vissa värderingar, trossatser och normer, samt tror på en vidskeplig världsbild på samma sätt som andra religiösa. Men ateister har endast det gemensamt att de just inte tror på några gudar och vidskepligheter.

Som ett bevis på ateisternas förmodade ondska nämner hon att kommunismen är en ateistisk religion som har förtryckt alla troende och mördat 100 miljoner människor. Men kommunismen var inte endast intolerant och förtryckande mot religiösa människor utan alla som hade en avvikande politisk uppfattning. Där mördades även liberaler, nationalister och konservativa helt oavsett om de var troende eller ateister.

Nasrin Sjögren beklagar – med all rätt – islamisternas mord och förtryck av kristna i vår omvärld. Det är fruktansvärt och måste fördömas och motarbetas på alla sätt. Men samtidigt delar hon islamisternas världsbild med sitt försvar av kristnas fördömande och stigmatisering av homosexuella. Det är en logisk kullerbytta av oanade proportioner. Hennes inkonsekventa och absurda världsbild blir komplett när hon samtidigt anklagar muslimer för samma intoleranta livssyn mot homosexuella.

Men varken ateister eller homosexuella utgör ett hot mot kristendomen. Det är varken ateister eller homosexuella som mördar kristna människor. Avkristnandet av Sverige och Västvärlden beror snarare på fri åsiktsbildning där rationella argument övertrumfar irrationella. Det beror uteslutande på att i en öppen och fri debatt är människor mer benägna att tro på en naturlig värld och inte en onaturlig.

Nasrin Sjögrens största felslut är förmodligen när hon attackerar det sekulära samhället och betraktar det som det största hotet mot religiösa världsbilder. Dock sågar hon därmed av samma gren hon själv sitter på. Det är just bristen på sekularism i muslimska länder som ligger till grund för mord och förtryck av hennes trosfränder. När en viss religion, eller uttolkning av en viss religion, upphöjs till statlig norm uppstår samtidigt ett statligt sanktionerat förtryck av andras livsåskådningar.

Det sekulära samhället är i själva verket den bästa garanten för att alla människor ska kunna leva under samma tak eftersom det innebär en stat som inte tar ställning i livsåskådningsfrågor. Det innebär en statsbildning som är opartisk och neutral i förhållande till människors religiösa inriktning eller brist på densamma. Det innebär ett inkluderande, och inte exkluderande, samhälle där alla kan känna samma förtroende och respekt för offentliga institutioner.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s