Religionskritik är en förutsättning för utveckling och välfärd

Allt tal om att muslimer blir kränkta över en skämtteckning av profeten är en grov missuppfattning. En rättrogen muslim reagerar mot detta för att koranen säger att kritik av islam och profeten inte är tillåtet. Det är alltså en del av själva trossystemet. Muslimer upplever snarare ett brott mot sina religiösa övertygelser än en personlig förolämpning.

Islam har en inbyggd försvarsmekanism som förhindrar en sund reformering i form av blasfemilagar. Men låt oss göra tankeexperimentet att Marx i sina skrifter hade deklarerat att det är brottsligt att kritisera kommunismen och honom själv. Skulle vi då undvikit att göra karikatyrteckningar av honom av respekt för hans anhängare? Skulle vi då undvikit att kritisera hans politiska manifest? Hade vi då argumenterat för att man inte kan förolämpa 1.5 miljarder kineser?

Den dagen man gör avsteg från en sund ide- och civilisationskritik endast för att vissa religiösa idésystem har ett inbyggt förbud mot kritik så spelar man inte längre på demokratins och yttrandefrihetens planhalva utan på den dogmatiska och totalitära. Idkar man självcensur i förhållande till islamska tabun har man samtidigt underkastat sig islamska blasfemilagar.

Islam har både politiska, vetenskapliga och moraliska anspråk. Dessa är lika gamla som islam självt och i stort behov av modernisering. De mördade journalisterna och karikatyrtecknarna i Paris var ortodoxins murbräcka och sekulärhumanismens förespråkare. De slog uppåt mot religiösa auktoriteter som ur livets alla aspekter utövade sin makt över många människor. De satte individen framför religionen och mänskliga rättigheter framför religiösa dogmer och sedvänjor.

Att utgå ifrån att muslimer är speciellt lättkränkta är direkt kontraproduktivt och ger endast näring åt rasistiska krafter. Det skapar en bild av att muslimer har särskilda förutsättningar och behov. Ett ifrågasättande av islams trossatser och sedvänjor gynnar och befriar framförallt muslimerna själva. Att fritt kunna vädra sina åsikter och ifrågasätta osunda värderingar är en förutsättning för samhällets och människans utveckling. Låt oss hjälpa muslimerna med detta i den fria och liberala västvärlden utan att ge vika för hot och våld.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s