Endast en förutsättningslös och öppen debatt kan bygga det goda samhället

Terrorattacken i Köpenhamn följer samma mönster som i Paris för en månad sedan. Först attackerar man förespråkare för det fria ordet och sedan judarna. Utser man Lars Vilks till ett lika stort hot som militanta och våldsbenägna terrorister måste man samtidigt ställa sig frågan om han även står bakom judehatet?

Yttrandefriheten skyddar individer och grupper genom lagar mot förtal och hets mot folkgrupp. Den skyddar däremot inte ideologier, religioner och människors personliga övertygelser. Det är en mänsklig rättighet som tar avstamp i liberala och humanistiska värderingar.

Yttrandefriheten tillför oss nya perspektiv och infallsvinklar om världen utifrån personliga erfarenheter. Just därför är den så viktig för att nyansera vår världsbild och skaffa oss ny kunskap. Den är sålunda en förutsättning för människans och samhällets utveckling.

Att gradera yttrandefriheten utifrån en moralisk skala blir därför direkt kontraproduktivt. Anser man som journalist, politiker, åsiktselit eller proffstyckare att vissa åsikter och meningsyttringar är mer värda än andra har man antagit rollen som upplyst despot och allseende gud. En åsikt kan endast värderas utifrån sakliga och relevanta argument. Våld, hot, personangrepp eller demonisering av meningsmotståndare är inget argument utan en skrämseltaktik. Det kan möjligen skrämma människor till tystnad men aldrig övertyga någon. Människor kan endast övertygas av rationella argument.

Det är en metod som praktiseras av diktaturer och repressiva regimer och hör inte hemma i en demokrati med fri åsiktsbildning. Det är en destruktiv metod som inte utvecklar människa och samhälle utan för oss bakåt i utvecklingen. Endast en förutsättningslös och öppen debatt kan bygga det goda samhället av och för människor.

Stigmatiserar man islamkritiker som Lars Vilks delar man samma värdegrund som intoleranta muslimer. Då bidrar man till att legitimera blodiga terrordåd mot samma människor. Då anser man i sin intolerans och sitt åsiktsförtryck att man har ett tolkningsföreträde och sitter på den enda korrekta sanningen om världen.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s