Identitetspolitiken är en återvändsgränd

Vill man förhindra rasism och högerextremism duger det inte att klumpa ihop människor med en viss hudfärg och etnicitet med vissa behov och förutsättningar. Då måste man betrakta alla människor som sina likar.

Dagens integrationspolitik gör dessvärre alla invandrare en björntjänst genom sin exkluderade politik där man utesluter exempelvis obligatorisk undervisning i svenska av den enkla anledningen att utlänningar inte förutsätts vara lika studiebegåvade som etniskt svenska medborgare.

Önskar man ett samhälle där allas lika värde blir en norm måste man också behandla alla människor utifrån samma måttstock. Det är ett samhälle som inte skiljer på människors förmågor och innebyggda förutsättningar utan erkänner samma människors inneboende förutsättningar.

Att som idag polarisera debatten runt integrationspolitiken där högerextrema går hand i hand med identitetspolitikens apologeter förstärker en tro på invandrare som ett särskilt folk med särskilda behov. Det ger näring åt rasistiska föreställningar där invandrare snarare betraktas som ett kollektiv med givna förutsättningar och inte som individer med egna förmågor och naturliga förutsättningar.

Önskar man att på allvar möta de främlingsfientliga krafterna i svensk politik måste man erkänna behovet av en ny politik som jämställer invandrare med svenska. Då duger inte identitetspolitiken som metod. En politik som gör skillnad mellan människor bidrar till apartheid och främjar endast högerextrema krafter.

Vi behöver en ny integrationspolitik i Sverige som ger alla samma chanser. Vi måste kravställa invandrare på samma sätt som etniska svenskar i politiken för att uppnå en jämlikhet mellan människor. Det innebär inte att skapa så kallade ekonomiska frizoner utan att låta människor verka fritt i ett marknadsliberalt samhälle.

Där Sverigedemokraterna snarare önskar att bygga samhället utifrån kristna värderingar måste den liberala och socialistiska delen av det politiska Sverige vända sig mot samma förhållningssätt.

Det är det sekulära samhället som måste vara normbildande oavsett om det handlar om SD eller invandrade muslimer. Det är genom en konsekvent hållning till ett samhälle som är opartiskt och neutralt till olika livsåskådningar som Sverige har en chans att lyckas överleva som ett enat land med en välfärdspolitik som gagnar alla.

På så sätt överlever vi som ett land där individens fri- och rättigheter står över varje form av grupptänkande och klankultur. Där finner vi den västerländska historiens överlägsenhet framför alla andra kulturer.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s