Nyandligheten är på stark frammarsch i världen

Sedan den iranska revolutionen 1979 har nyandligheten spridit sig som en löpeld där den präststyrda regimen har radikaliserat hela den muslimska världen genom propaganda och terrorhot. Under 80-talet bidrog president Ronald Reagan och premiärminister Margaret Thatcher, i USA respektive Storbritannien, till kristendomens återkomst. Sedan kommunismens fall på 90-talet har den rysk-ortodoxa kyrkan i Ryssland upplevt en renässans tillsammans med den katolska kyrkan i Östeuropa. På endast 30 år har vi sålunda fått bevittna religionens massiva återkomst på global basis.

Över nästan hela världen har religionen blivit en stark politisk kraft att räkna med. Den arabiska våren har mynnat ut i islamistiska regeringar i Nordafrika. I Mellanöstern slåss shia- och sunnimuslimer om makten, och många afrikanska länder attackeras av våldsbenägna islamister. I flera afrikanska länder utgör också den anglikanska kyrkan en maktfaktor inom politiken som sprider sina konservativa och sexualneurotiska värderingar, samt förtrycker kvinnor och homosexuella i likhet med muslimska länder. Religiösa fundamentalister har fått vind i seglen och tar världen med storm med ett förstärkt självförtroende.

De religiösa fundamentalisternas framgång har mynnat ut i blasfemilagar, könsapartheid och en ökad intolerans mellan olika religiösa grupper. I Burma är det våldsamma konflikter mellan muslimer och buddister. I Thailand och Filipinerna opererar likaså islamistiska separatister genom våld och terror. I Europa har vi i modern tid även haft konflikt mellan katoliker och protestanter i Nordirland, samt mellan muslimer och kristna under Balkankriget. Dagens konflikt mellan shia- och sunnimuslimer i Irak, Pakistan och Syrien kan liknas vid de stora religionskrigen i Europa under 1600-talet mellan katoliker och protestanter.

I Ryssland, Polen, Nordirland och Grekland har man infört blasfemilagar. Inte minst Ryssland har under senare år utvecklats i en fascistoid riktning med sina anti-homosexuella lagar som uttryckligen förbjuder att någon ger en gayvänlig och positiv bild av homosexualitet. När den feministiska performancegruppen Pussy Riot dansade och sjöng i Kristus Frälsarens katedral i Moskva dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse. När den polska konstnären Danuta Niezalska gjorde ett religionskritiskt verk dömdes hon till böter och förbjöds att lämna landet under ett halvår. Ateister är förmodligen den mest förtryckta gruppen i dagens värld.

Sverige är ingen isolerad ö och har också fått sin beskärda del av den ökande religiösa finkänsligheten. När Elisabeth Olsson-Wallins ställde ut sitt verk ”Ecce Homo” där Jesus framställdes som homosexuell så blev till och med påven arg. När konstnären Lars Vilks gjorde sin berömda teckning med profeten Muhammed som rondellhund så rasade hela den muslimska världen där han fick en fatwa över sig och ett pris på sitt huvud. I Danmark lever också karikatyrtecknaren Kurt Westergaard under polisbeskydd efter att ha ritat de berömda Muhammedkarikatyrerna som publicerades i Jyllandsposten, vilket exempelvis fick till följd att danska ambassader brändes ner i vissa muslimska länder.

När författaren Salman Rushdie skrev boken ”Satansverserna” i England fick han likaså en fatwa över sig av ayatollah Khomeini i Iran och tvingades gå i landsflykt under polisbeskydd. I samband med detta mördades också hans japanska översättare och hans norska bokförläggare utsattes för ett mordförsök. I Holland blev filmskaparen Theo van Gogh brutalt knivmördad på öppen gata i Amsterdam av en muslimsk fanatiker efter att ha gjort den konstnärliga kortfilmen ”Underkastelse”, tillsammans med den somaliafödda politikern Ayaan Hirsi Ali, vilken beskrev kvinnoförtrycket inom islam. Ayaan Hirsi Ali blev också hotad till livet och levde under polisbeskydd innan hon emigrerade till USA under asylliknande former. Samma film blev förövrigt till vissa delar censurerad under en utställning om yttrandefrihet (!) på Nobelmuseet i Stockholm för att inte stigmatisera muslimer.

I västvärlden är det dock individen och inte religionen som skyddas av lagstiftningen vilket har möjliggjort för ateister och religionskritiker att framstå med sina meningar, konstverk, artiklar och böcker utan repressalier från statsmakterna. I den muslimska världen samt Nordirland, Grekland och Östeuropa förhåller det sig precis tvärtom. Där skyddas religionen av lagstiftningen genom blasfemilagar och stränga straff väntar individer som i någon form vågar framföra religionskritik. I Saudiarabien dömdes nyligen en bloggare till 600 piskrapp och sju års fängelse endast efter att ha uttryckt ett önskemål om att diskutera islam i samhället.

Som en motreaktion på detta kan man se feministiska grupper som Pussy Riot i Ryssland och den ukrainska feministgruppen Femen som nyligen skapade rubriker genom sin barbröstade aktion i stockholmsmoskén på Södermalm. I praktiskt taget alla länder växer det idag fram en opposition mot religionen som en politisk kraft. Men oppositionen står inte alltid för en liberal och sekulär livssyn utan präglas ofta av en nationalistisk grundsyn med ambitionen att byta ut en religion mot en annan. I den andan verkar exempelvis den nationalistiska sajten ”Avpixlat” samt papperstidningen ”Dispatch international”.

Men för att bli trovärdig som religionskritiker måste man vara konsekvent och kritisera alla religioner och inte nedvärdera islam samtidigt som man upphöjer kristendomen. Muslimer och kristna tror nämligen på samma gud och profeter. Nationalistiska politiska partier och medieorgan med sin förkärlek för ett samhälle som ska bygga på kristna värderingar hotar i grunden samma värden och friheter som islamisterna. Vill man verkligen försvara svenska normer och värderingar måste man först förstå religionens roll i det svenska sekulära samhället där den ena religionen inte är värd mer än den andra, och där stat och kyrka har skiljts åt. Utan den insikten kan man aldrig vinna fram i samhällsdebatten.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s