Det orättfärdiga och destruktiva drevet mot samhällsdebattören Hanna Gadban

Mehrtab Motavvas och Ida Dzanovic skriver i Feministiskt Perspektiv den 3/10 att samhällsdebattören Hanna Gadban ger uttryck för odemokratiska värderingar. Därmed skulle hon alltså inte förtjäna det prestigefyllda Alumnpriset vid Södertörns Högskola. De påstår exempelvis att hon kräver särlagstiftning med parallella lagsystem för svenskar och invandrare.

Dock kräver inte Hanna Gadban särlagsstiftning utan lagskärpning för vissa typer av brott som grundas i hedersvåld. Det torde vara en okontroversiell ståndpunkt eftersom man redan idag har en hetslagstiftning där hatbrott har en förhöjd straffsats. Straffvärdet bedöms alltså olika för samma handlingar beroende på sammanhanget. Den särlagsstiftning som existerar är dock av ondo där exempelvis judiska och muslimska barn blir offer för könsstympning men inte svenska.

Vidare problematiserar de Hanna Gadbans förslag om villkorat medborgarskap där nya medborgare ska kravställas genom att visa medvetenhet om svenska normer, och skriva under ett avtal om att följa svensk lag. Men där svenskfödda barn får normer och värderingar med bröstmjölken kommer invandrare ofta från patriarkala kulturer med en omvänd syn på jämställdhet, sexualitet och individuell frihet.

Det mångkulturella USA har exempelvis haft en medborgarskapsritual under alla år där nya medborgare får svära sin trohet till konstitutionen utan att det på något sätt har betraktats som diskriminerande. Vi kan inte alltid förändra vår omvärld men vi har både rätt och skyldighet att sätta dagordningen i vårt eget land.

Det säger något om beröringskräcken för religions- och civilisationskritik av muslimska kulturer när det på sin höjd klassas som konservativt att förespråka dödsstraff för särskilt grova brott, men där en feministisk muslim som Hanna Gadban får löpa offentligt gatlopp – med rasistanklagelser haglandes över sig – när hon förespråkar utvisning och återkallelse av medborgarskapet för invandrare som mördar sin dotter i hederns namn?

Hedersvåld är dock inget främmande fenomen eftersom det är en del av Sverige och drabbar svenska ungdomar. Att ifrågasätta hedersvåldet och föreslå lösningar är inte att slå mot dem svaga, det är att slå mot ett patriarkalt synsätt som styr stora delar av världen och ta de svaga barnen i försvar.

Mehrtab Motavvas och Ida Dzanovic tycks betrakta invandrare som ett kollektiv med särskilda behov och förutsättningar. Det skapar av nödvändighet ett vi-och-dom-tänkande som ger näring åt rasistiska föreställningar. Att ställa samma krav på invandrare som etniska svenskar är däremot att jämställa nya medborgare med gamla och för oss bort från den destruktiva och orättfärdiga identitetspolitiken.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Det orättfärdiga och destruktiva drevet mot samhällsdebattören Hanna Gadban

 1. Anders Thunberg skriver:

  Det säger en del om debattklimatet när en Hanna Gadban utmålas som en niding som inte respekterar mänskliga rättigheter, när hon vad gäller extremt grova hedersmord anser att enskilda förövare ska berövas sitt nya svenska medborgarskapet och få nöja med det medborgarskap som man har från födelselandet. Den här tanken fördes t ex fram inom moderaterna 2005. Det var förre moderata justitieministern Gun Hellsviks statssekreteraren Krister Thelin – då hovrättspresident i Skåne – som lanserade tanken som en sanktion mot mycket grova brott. Hanna Gadban ville begränsa det till ytterst grova hedersmord…Hanna Gadban anklagas nu tydligen av folk inom FI och muslimska kretsar för att vilja åsidosätta ”mänskliga rättigheter”…?
  r

 2. JohannaV skriver:

  Jaså, Ida Dzanovic är ute och spökar igen. Hon är annars mest känd för sin antisemitism och för att hon för skattebetalarnas pengar försörjer sig på en massa mångfaldskulturprojekt, bl.a. utformningen av det sk läkemedlet mot ”islamofobi”:

  http://www.rattighetscenter.se/press.php?start_from=36&ucat=&archive=&subaction=&id=&

 3. Patrick C skriver:

  Tråkigt med anonyma bloggar.
  Men.
  Problematiken är att Hannas åsikter är en del av den antimuslismka diskursen. Att förespråka konventionsbrytande inskränkningar i mänskliga rättigheter genom att dela upp medborgare i a och b lag är ett steg mot fascism. Och Södertörn ska inte ta ett steg mot fascism utan därifrån.

  Johanna v.. Suck. Helt osakligt inlägg

  • Mattias skriver:

   Du argumenterar illa. Det är ingen mänsklig rättighet att vara svensk medborgare. Jag skulle kunna säga att sådana som du är som en varböld för den offentliga debatten.

   • Patrick C skriver:

    Varböld? Rotflmao. Var fick du det ifrån? Kallar dig inget onödigt för det har inget med diskussionen att göra. Varför du gör det…. Ingen aning

    Nej det är inte MR att få medborgarskap. Men det är MR att alla medborgare lyder lika inför lagen. Om Hassan dödar sin son för att han är homosexuell eller om leffe gör detsamma ska generera i samma teoretiska straff

 4. Patrick C skriver:

  Varför publicerar bloggen ett rent personangrepp mot Ida? Ida har sakligt kritiserat Hanna. Ni gnäller att hon blir påhoppad men låter andra hoppa på Ida. Skam

 5. Ping: Hedersvåld och islamofobi | Svensson

 6. Leila skriver:

  Sverige har mycket att lära av Hanna Gadban! Man märker alltmer hur lite vi i Sverige vet om hur människor lever i olika samhällen i olika länder globalt. Vi har väldigt lite kunskap om hur olika normer, värderingar etc som förekommer och som lever kvar i Sverige. Integrationspolitiken är enligt mig förödande för invandrarbarn i storstäderna. Det mesta som skrivs i svensk media om asyl, integration, invandrings-frågor är för mig helt främmande. Jag som utländsk känner inte igen det som svensk media målar upp. Någonting är mycket fel…får mig att tänka på ordet propaganda. Hanna är intressant för mig för att hon beskriver den verkligheten jag ser dagligen. Hoppas hon fortsätter, hon gör ett mycket viktigt jobb! Mehrtab och Ida tror säkert på det dom upplever i sina konstiga bubblor men båda är helt ute och cyklar och man undrar varför de driver på med sin propaganda så hårt? Båda viftar med begrepp som demokrati, islamofobi, feminism etc. men verkar inte ha något intresse av att engagera eller ens nämna hedersvåld, rasism bland invandrare, bortgifte, tvångsäktenskap, att put är en industri, att väldigt få är riktiga flyktingar, barnmisshandel som är mycket vanligt bland invandrarfamiljer etc… Det finns mycket att göra i Sverige men än är förnekelsen och okunskapen enorm därför blir det meningslösa debatter och därför kommer idioter undan med rätt sjuka påhitt som ”hijabuppropet”. Antirasister i Sverige verkar vara dom största rasisterna!

  Fick skriva av mig lite! Tack Hanna för att du vågar ta upp verkliga utmaningar i Sverige idag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s