SVT är ingen megafon för vidskepliga världsbilder

I en artikel på Newsmill den 8/4 efterlyser Bitte Assarmo ”en rejäl lektion i bildning och religionshistoria”. Eftersom bildning främst erhålls genom studier i filosofi eller kulturvetenskaper, och religionshistoria är en vetenskaplig disciplin som utforskar religion ur ett historiskt perspektiv, förefaller det därför en aning märkligt när Assarmo samtidigt försvarar TV-program i likhet med ”The Bible” som skildrar vidskepliga föreställningar om Jesus liv och leverne i dokumentärform. Extra allvarligt blir det när Assarmo förutsätter att oberoende public service media som SVT har en slags gudomlig plikt att visa samma program för den svenska allmänheten och upphöja det till en obestridlig sanning.

Att ifrågasätta SVT :s visning av samma program är förstås varken ett utslag av kristensdomsfobi eller fördomar som Assarmo försöker göra gällande utan endast ett förfäktande av den bildning och kristendomshistoria som Assarmo själv aspirerar till, men misslyckas i att uppnå. Bildning handlar nämligen om sakförhållande och insikt och inte i förespråkandet av vidskepliga dogmer och trossatser. Ska SVT belära svenska folket om Jesus liv får det alltså ske i samma anda som filmatiseringen av Harry Potter och inte i dokumentärform. Ska Bitte Assarmo eller SVT i tillägg belära svenska folket om bakgrunden för vårt påskfirande bör vi snarare lämna kristendomen därhän och snarare ta avstamp i den fornnordiska mytologin där påskfirandet var en hyllning till vårens återkomst vid vårdagjämningen.

Det var en glädjens tid där solen och fruktbarheten stod i centrum. Man åt god mat och drack öl hela natten för att möta den uppåtgående solen på morgonkvisten. ”Se solen dansa i morgontimma.” Det s.k. Påskagillet med sin mat och dryck har överlevt in i vår tid tillsammans med traditionen att tända eldar med sina skjutningar rakt upp i luften. På så sätt höll man häxorna borta som återvände från Blåkulla enligt den fornnordiska mytologin. Därav dagens påskbrasor, fyrverkerier och påsksmällare.

Bitte Assarmo ondgör sig över att kristna människor är en diskriminerad grupp som inte får sina egna  trosuppfattningar serverat av det förment oberoende och opartiska SVT på bästa sändningstid. Men får vi inte redan idag ta del av exempelvis prästernas och biskoparnas predikningar på SVT :s utsändningar under helgerna? Det jag vänder mig emot i Assarmos resonemang är alltså inte att kristendomen ska synas i SVT utan mot den högst ovetenskapliga framställningen av ovannämnda program i ett public service bolag som SVT. Bitte Assarmo har förstås rätt till sina egna vidskepliga meningar och försvar av desamma, men det blir en aning löjeväckande och genomskinligt när hon påstår att SVT :s utsändningar av desamma skulle grundas i ett försvar av andras rätt till folkbildning.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s