Muslimska förbund måste respektera sekulära principer

Den 5 mars 2013 sände Nätverket svenska muslimer i samarbete en rapport till FN om diskriminering av muslimer i Sverige. Bland undertecknarna till rapporten återfinns bland annat Helena Benaouda, ordförande för Sveriges muslimska råd vilket är en paraplyorganisation för rikstäckande muslimska organisationer. De menade exempelvis att det var diskriminerande att nyhetsuppläsare vid SVT inte fick bära slöja. SVT:s programdirektör Jan Axelsson försvarade sig dock med att SVT har en opartisk roll där inga religiösa markeringar var tillåtet, helt oavsett om det handlar om ett kristet halskors, judisk kippa, muslimsk slöja eller turban.

Eftersom SVT :s regler gäller lika för alla religioner blir det knappast meningsfullt att tala om muslimer som en diskriminerad grupp. Att oberoende public service media måste ha en opartisk framtoning förstår man bäst om man föreställer sig hur trovärdig en nyhetsrapportering blir om en nyhetsuppläsare iförd muslimsk slöja rapporterar om Israels ockupation av Palestina, eller om en nyhetsuppläsare iförd en judisk kippa rapporterar om Hamas raketbeskjutningar mot Israel. Eftersom Humanisterna också är ett livsåskådningsförbund skulle man även vara tvungen att tillåta exempelvis en bröstknapp på nyhetsuppläsare med texten: ”Gud finns nog inte.”

SVT är en oberoende och opartisk nyhetsförmedlare som riktar sig till hela befolkningen. Politiska och religiösa särintressen kan av samma anledning inte kräva några särrättigheter. Folkets tillit och respekt för SVT är helt avhängig av samma neutralitetsprincip. Den sekulära statens institutioner är av samma orsak inkluderande och enar folket. Sviker man de sekulära principerna som Sverige är byggt på skapas en misstro mot statens institutioner när public service och staten tar parti för politiska eller religiösa ideologier som man inte själv delar. Det leder till splittring, misstro och ultimativt till ett samhälle som riskerar att delas upp i enklaver med egna lagar och förordningar.

Sekularism och demokrati går hand i hand. En förutsättning för ett demokratiskt statsskick är just den opartiskhet och saklighet som staten och public service media i Sverige representerar. När public service media blir en megafon för politiska eller religiösa särintressen korrumperas det informationsflöde till medborgare och beslutsfattare som utgör grundlaget för demokratiska beslut. Det är därför av största vikt att SVT fasthåller sin nuvarande policy. Men stat och kommun har tidigare frångått sekulära principer genom att exempelvis tillåta religiös huvudbonad till polisuniformen och muslimska böneutrop i Norsborg vilket jag förövrigt har problematiserat i en annan artikel på Newsmill.

När statens institutioner favoriserar vissa politiska och religiösa ideologier så förvandlas demokratin till en teokrati i likhet med det präststyrda Iran eller en diktatur som Nord-korea. Låt oss därför aldrig i en missriktad välvilja mot olika minoritetsgrupper underminera det sekulära och demokratiska samhället genom att försöka inkludera minoritetsgrupper på ett sätt som exkluderar alla andra och dela ut friheter som leder till andras ofrihet.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Muslimska förbund måste respektera sekulära principer

  1. Magnus skriver:

    Hej !
    Har läst igenom din blogg och tycker du har många intressanta tankar, främst kring religion och vilken effekt det har på det demokratiska samhället. Jag har själv skrivit ett blogg inlägg där föreningen ”Svenska muslimer i samarbete” kräver räntefria lån. Du får gärna besöka och lämna en kommentar om vad du tycker 🙂

    http://www.detfriaordet.com/blogg

  2. Keith Wojtak skriver:

    Unquestionably imagine that that you said. Your favourite justification appeared to be on the net the easiest factor to take into accout of. I say to you, I definitely get annoyed whilst people think about concerns that they just don’t recognize about. You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the entire thing with no need side-effects , other people could take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s