Böneutrop strider mot demokratiska principer

Till skillnad från vanlig reklam är böneutrop ett ingrepp i människors privatliv där ingen kan undvika att höra samma budskap. I muslimska länder är dock religion, kultur och stat samma sak. Där är böneutrop sålunda en del av samhället som förväntas omfatta alla medborgare. Men i ett sekulärt samhälle med individen som minsta gemensamma nämnare blir samma böneutrop ett ingrepp i den personliga sfären.

I västvärlden existerar det kristna kloster för varje människa som önskar att ta avstånd från den världsliga tillvaron. Där kan varje individ som önskar att fjärma sig från samhällets klädkod klä sig i munkdräkter och nunnedräkter samt leva sina liv efter egen smak. Men den muslimska världen gör inte samma distinktion mellan religion och samhälle. Där förväntas exempelvis kvinnor ikläda sig en religiös kläddräkt som döljer kvinnans behag i det offentliga livet.

Det sekulära samhället uppställer dock vissa premisser som inte är kompatibla med religiösa och ideologiska budskap som uppträder i det offentliga rummet. Ett sådant är naturligtvis att ingen utan sitt eget medgivande ska behöva ta del av ett religiöst eller ideologiskt budskap i det offentliga rummet som man inte kan fjärma sig ifrån. Offentliga böneutrop är just ett sådant exempel som till sin natur skiljer sig från exempelvis klockringningar vilket förövrigt är förbjudet i Stockholms innerstad.

Argumentet att böneutrop ligger avsides från bostadsområden är inget argument för att tillåta detsamma, snarare tvärtom. Det skapar endast ett prejudikat för att tillåta samma böneutrop i mer befolkningsrika områden i Sverige. Låt oss därför hålla fast vid den sekulära idén om att hålla det offentliga rummet neutralt från samma fenomen. Faktum är att många invandrare från muslimska länder har flytt ett religiöst förtryck och borde inte utsättas för samma propaganda i ett sekulärt land som Sverige.

Det är i första hand imamer som arbetar för muslimska böneutrop, inte invandrade muslimer i allmänhet. Låt oss därför se till det allmännas bästa och betrakta imamernas särkrav som vilka präster som helst och neka samma ideologiska budskap i det offentliga rummet. Efter sekler av kritik och ifrågasättande av kristendomen måste även islam ifrågasättas och reformeras på samma sätt. Ingen är betjänt av att vi okritiskt tillåter islamska sedvänjor på bekostnad av andras frihet.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Böneutrop strider mot demokratiska principer

 1. Mia Dza skriver:

  Det hade inte gjort något med böneutrop lite då och då om Islam var förpassad till samma tassemarker som många andra religiösa kulturyttringar…endast ett trevligt och harmlöst inslag i gatubilden.. Att vi kunde lyssna på något böneutrop och tänka…”jaha di muslimerna di muslimerna..nu ropar di igen, så pittoreskt” på samma sätt som vi roat tittar på när Hare Krishna anhängare plingar och plångar och dansar fram på tunnelbaneperrongen. Ännu hellre…..tänk om man kunde se på dem som frälsningsarmén och lägga en slant i en bössa för att hjälpa ensamstående mammor eller klädinsamling för välgörande ändamål.
  Nej nej nej,….inte ännu. De är inte mogna att få ha sina böneutrop ännu. Först måste de själva gå till storms mot sin nya allt mer totalitära image. Sluta bröla som tjurar i Pamplona över en skämtbild och hota med död och fatwa..Det är ju pinsamt vad lama och rädda de vanliga muslimerna är. De ska ägna sig åt att stödja sina modiga liberala krafter i Egypten och Iran och skrika och demonstrera utanför sina ambassader..Sen kan vi prata böneutrop. Om alla demonstrerar kan de inte ta livet av allas släktingar i hemländerna eller vad de nu hotar med. De flesta av er är ju som folk är mest, älskar era barn, köper er mat och jobbar båda två och går på kvartssamtal i skolan och klär er i fula mjukiskläder och ändamålsenlig jacka..men ingen islam vill jag höra, se eller tolerera så länge jag inte hör tillräckliga protester ut era egna led.
  Vad ser jag i burkan (inte slöjan och långa kjolen..det är bara ett pittoreskt inslag i gatubilden och vissa klär sig riktigt piffigt och glatt och ser det mer som en modeyttring…dessutom sminkade till max bakom skynkena.)..jo just det burka var det ja…vad ser jag i burkan..precis vad det står för :jo en kinky lite perverterad bondage dress. som dessutom är pådyvlad av era män (Ni är suckers ladys…tvärlurade), män som för övrigt inte följer SIN dresscode enligt koranen (kortare byxor och särk bl a) Man får bara gå i dhimmiekläder (jeans och smycken och hugo boss parfym) om man ska ut och lura de otrogna. (eh öh hmmm?)
  Nej…horan är hustrun som säljer sig för husfriden, och hallicken är hennes far som gifter bort henne. Det är så man ser på Islam och det är inte ett dugg fint med att hålla på sin oskuld och lyda sin far i allt oavsett vilken fårskalle han är …..det är bart och blott patetiskt! Detta är så dålig moral och dessutom olagligt så inga böneutrop förrän sånt här är borta och förpassat till historiens mörker. Att man inte säger något egentligen om såna religösa yttringar är för att man gapar av förvåning hur lättlurad och manipulerad man får var i dagens samhälle egentligen.
  Det är som att se en tonåring tro på tomten…men visst varsegod tro vad du vill det står dig fritt, men bara så länge tomten inte leker Jihad och förtrycker andra människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s