Lära för livet

Skolan är antagligen samhällets viktigaste institution. Det är den som formar vår karaktär och framtid. De kunskaper och värderingar den lär ut påverkar individen och samhällsutvecklingen mer än något annat. Men när religiösa friskolor tillåts att existera är det ett brott mot det sekulära samhällets krav på en utbildningsinstitution som förhåller sig neutral i religiösa och ideologiska frågor. Som ett argument mot detta hävdas ofta att föräldrarna har ett exklusivt uppfostringsansvar gentemot sina barn och att de därmed har rätt att placera dem i en skola som de själva väljer. Men där föräldrarna har ett uppfostringsansvar är det istället staten som har ett utbildningsansvar.

Att med skattemedel finansiera en skola som bekänner sig till en viss religion eller ideologi är också ett övergrepp gentemot alla barn och ungdomar som inte själva kan välja. Att barnens rättigheter i detta fall alltid går före föräldrarnas önskemål slås också fast av FN:s barnkonvention som säger att alla barn har rätt att tro på vad de vill utan föräldrarnas inblandning, och att de ska vara väl förberett för sitt liv som vuxen. Ett samhälle som bygger på vetenskap och rationellt tänkande har däremot lite till övers för religioner som bygger på en blandning av myter, seder, ritualer och idéer. I den vanliga konfessionslösa skolan ingår också ämnet religionskunskap som tillfredsställer det eventuella behovet.

Men om man överger principen om en konfessionslös skola lämnar man samtidigt dörren öppen för rena absurditeter. Det innebär i så fall att även vuxna anhängare till våldsideologier kan göra anspråk på att starta en friskola, eller varför inte socialistiska och konservativa sådana. Men i verkligheten finns det inga kristna eller muslimska barn, eller socialistiska och konservativa barn, utan endast barn till föräldrar med en viss livsåskådning. Om man anses omogen för att rösta till riksdagen innan man har fyllt 18 år finns det heller inget som motiverar att någon ska kunna påtvingas en ideologi som man saknar intellektuella resurser för att bemöta som minderårig och omyndig.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lära för livet

 1. Fikon Fick Ni! skriver:

  FOLKPARTIET & DEN MUHAMMEDANSKA SVEPNINGEN

  Folkpartiet har fått problem med den muhammedanska svepningen, uppenbarligen. Det kan uppfattas som en sen insikt om vad Folkpartiet självt, tillsammans med resten av etablissemanget, ställt till med för landet. Men icke! Folkpartiet har inga planer på att stoppa eller ens minska importen av den muhammedanska svepningen till Sverige!
  Hur ”tänker” en folkpartist?!

 2. Fikon Fick Ni!: ”Hur ”tänker” en folkpartist?”

  Din kommentar är inte relevant för den här debatten. Men för att svara på din fråga är skillnaden mellan en folkpartist och en sverigedemokrat rent generellt att den förstnämnda handlar principiellt och konsekvent där all religion underkastas det sekulära samhället.

  Sverigedemokrater vill däremot sätta kristendomen över det sekulära samhället och andra religioner. Det är ett högst inkonsekvent handlande som inte skapar respekt och förtroende. De hotar därmed det sekulära samhället, och samma värden och friheter, som islamisterna.

 3. Fikon Fick Ni! skriver:

  1. Min ”fråga” var retorisk. Det förstår vem som helst utom en folkpartist.
  2. Jämförelsen med Sverigedemokraterna är lustifik. Hur kom Sverigedemokraterna in helt plötsligt? Varför jämför sig Folkpartiet alltid med Sverigedemokraterna?
  3. Ditt konfysa svar väcker stark misstanke om att du är folkpartist. Är du det?

  PS Om du undrar vilket parti jag röstar på, så är svaret: Swedish Sex Party, ett parti som inte kommer att komma in i riksdagen i år men förhoppningsvis om fyra år. Det är nystartat efter australiensisk förebild; The Australian Sex Party. Läs mer, om du vill, här:
  http://www.sexparty.org

 4. Fikon Fick Ni!

  Det var du själv som nämnde folkpartister utan att det var relevant i sammanhanget. Äldre sverigedemokrater har byggt upp ett starkt hat gentemot Folkpartiet efter att Bengt Westerberg reste sig från soffan valnatten -91 när Ian och Bert kom in i riksdagen med Ny Demokrati. Det är precis samma människor som idag röstar på SD och det kan de aldrig förlåta. Att du själv är sverigedemokrat märks därför på din föraktfulla hållning till just folkpartister, och ditt hånfulla sätt är något som du delar med vissa andra sverigedemokrater. Istället för att kritisera liberalismen och socialismen använder Ni spydigheter och personangrepp mot meningsmotståndarna. Det är inte konstigt ibland att människor med självrespekt undviker att debattera med Er.

  Men själv räknar jag mig som klassisk liberal, utan inslag av kommunism, socialism, konservatism eller nationalism. Kom bara ihåg att den hatpropaganda och personangrepp som du och dina vänner sprider på era egna bloggar inte accepteras på den här bloggen och kan du inte föra dig civiliserat i framtiden går dina kommentarer direkt i skräpkorgen där de hör hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s