När väljarkåren omyndigförklaras

Det politiska etablissemanget går mot ett katastrofval. I likhet med riksdagsvalet -91, när Ny Demokrati tog plats i riksdagen, kan man redan nu fastslå att Sverigedemokraterna kommer att få en vågmästarroll i riksdagen. Och på samma sätt som då kommer demokratin att åsidosättas när den nya regeringen söker samarbete över blockgränserna i sin envetna vägran att ta till sig något av SD’s politik. Men de etablerade partierna har sig själva att skylla när de lämnar fältet öppet för partier med en tvivelaktig bakgrund och ljusskygga motiv. Att inte ta debatten med SD i fråga om invandrings- och integrationspolitik tyder på ett stort demokratiskt underskott som kommer att straffa sig på valdagen.

SD kan alltså lugnt surfa in i våran lagstiftande församling med god marginal utan att ens behöva öppna munnen. Demokrati bygger på öppen debatt och dialog där alla politiska partier får sina åsikter granskade i offentlighetens lys. Men när vissa områden inom politiken brännmärks och inte längre är föremål för en demokratisk debatt har de etablerade partierna svikit väljarnas förtroende. Det bäddar för att ett nytt parti som SD kan ta plats i riksdagen utan att behöva redovisa sina ståndpunkter i avgörande frågor. Att SD egentligen är ett värdekonservativt parti som inte skiljer sig från KD i sin syn på familjepolitik och kristen värdegrund sopas effektivt under mattan genom de etablerade partiernas försorg i sin vägran att möta SD i valdebatten. I själva verket hotar SD samma värden och friheter som de påstår sig försvara.

Men att ensidigt avfärda SD som ett rasistiskt parti utan att debattera sakfrågan är den sämsta tänkbara strategin. Det tyder inte bara på att etablissemanget har något att dölja utan väcker framförallt väljarnas sympati och medkänsla för partiet. Alla professionella debattörer vet att personargument – där snarare intentionen och karaktären till debattmotståndaren ifrågasätts utan att sakfrågan diskuteras – endast skänker gratispoäng åt meningsmotståndaren. Men i fallet SD tycks den insikten vara som bortblåst. De närmaste fyra åren kommer att gå till historien som fyra förlorade år och bli ett monument över den politiska korrekthetens tidevarv där demokratin och det allmännas bästa offras av oansvariga politiker som sätter sig över folkviljan med sin överordnade ambition att förverkliga det mångkulturella samhället.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När väljarkåren omyndigförklaras

  1. Linda skriver:

    Kan inte annat än att hålla med dig…

  2. Micke skriver:

    Håller också med dig. En sak som gynnar Sd är det ökade politikerföraktet i Sverige. Makten känns längre bort idag delvis pga EU-medlemskapet, men också pga av att alltfler politiker är heltidspolitiker idag jämfört med för 40-50 år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s