I Guds namn

Ulf Nilson är känd för sin integritet och frispråkiga krönikor i Expressen. Den sista lyder: ”Ett kärnvapenkrig blir oundvikligt.” Andemeningen är att ett försvagat USA leder till att fanatikerna flyttar fram sina positioner i Mellanöstern där ett kärnvapenkrig mellan Israel och Iran blir oundvikligt. Normalt sett förhåller jag mig skeptisk till alla domedagsprofetior eftersom det ligger latent i vårt undermedvetna efter 1000 år av kristen indoktrinering med Harmagedon. Men idag finns det dessvärre mycket som tyder på att Ulf Nilson kan få rätt. Religiösa fanatiker är allt annat än orubbliga i sin kamp mot staten Israel. Den har pågått i över 60 år med oförminskad styrka och får prästerskapet i Iran ett verktyg för att tillintetgöra Israel kommer de knappast att tveka.

För en rättroende muslim är jordelivet endast en förberedelse för det eviga livet efter döden. De menar att det sätt på vilket de lever här på jorden kommer att påverka dem i all evighet och endast genom att underkasta sig Allahs vilja kan de åtnjuta ett gott efterliv. I deras värld finns det därför inte utrymme för kompromisser och mänskliga rättigheter och om Allahs vilja är att Israel tillintetgörs så måste det ske till varje pris. Otaliga är de självmordsbombare som har offrat sig i hans namn i tron på att martyrdöden kommer att skänka dem ett underskönt efterliv. Deras respekt för mänskligt liv är obefintlig och det lidande som följer i spåren uppvisar ett totalt förakt för allt levande. För att förstå vad som rör sig i huvudet på religiösa fanatiker måste man därför se världen genom deras egna ögon och inte med våra sekulära västerländska ögon där individen är alltings måttstock.

Att det kommer att smälla förr eller senare är därför högst troligt men frågan är om det nödvändigtvis leder till Israels utplåning? Idag är Israel i full gång med att bygga en raketsköld för att dels stoppa raketer från Gaza men också från andra håll. Det kommer naturligtvis inte att hindra Iran från att försöka men Israel kommer då att tvingas svara med samma mynt vilket istället kommer att ödelägga Iran. Uppskattningsvis förfogar Israel över 200 kärnvapenstridspetsar vilket är tillräckligt för att slå ut hela den muslimska världen om de mot förmodan skulle sluta upp på Irans sida. Det enda som kan förhindra en katastrofal utveckling är, efter min mening, ett snabbt regimskifte i Iran.

Ett annat hot kommer ifrån Pakistan. Den islamiska republiken har ett högst ambivalent förhållande till sina egna islamister där de utåt sett vill ge sken av att stödja kriget mot terrorismen samtidigt som de utbildar desamma för att slå till i Indien. De har också kärnvapen som i första hand är riktade mot sin ärkefiende Indien, men inte minst den senaste tidens utveckling kan föra till att de snart är i händerna på talibaner och då kommer de tveklöst att riktas även mot Europa. Fast på samma sätt som Israel bygger också Europa upp en raketsköld som ett försvar mot sådana hot, men det innebär dock inte att alla problem försvinner. Oavsett om mina antagelser är felaktiga och Iran, eller ett talibanstyrt Pakistan, aldrig kommer att göra allvar av sina hot kommer deras tillgång till kärnvapen att föra till en ytterligare radikalisering av hela den muslimska världen där man medelst kärnvapenhot kommer att tvinga den att omfamna deras egen ideologi.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till I Guds namn

  1. Christina skriver:

    Du menar alltså att Israel har rätt till området de ockuperar? Vad besviken jag blev, allt var så bra tills den här spalten. Israelerna är terrorister, jag kan inte se det på annat sätt. Hatet till Israel från arabvärlden är motiverat. Dina övriga inlägg håller jag med dig om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s