Rättfärdiga och heliga krig

Att krig och frihet hör ihop behöver man inte gå långt tillbaka i historien för att förstå. Det amerikanska självständighetskriget och inbördeskriget avsåg att befria amerikanarna ifrån ett kolonialt förtryck och de svarta ifrån ett slavförtryck. Första och andra världskriget syftade också till att befria Europa från ett enväldigt kejsardöme och diktator, liksom det kalla kriget handlade om att befria världen från kommunismens förtryck. Trots att det mänskliga lidandet blev ofattbart och resulterade i miljontals döda ifrågasätter vi inte det moraliskt riktiga vid dessa befrielsekrig. Kriget i Afghanistan vilar emellertid på samma grund där avsikten är att befria världen från ett religiöst förtryck.

Men i Afghanistan pekar vänsterradikala organisationer istället på det faktum att soldater och civila dör och att det därför är moraliskt förkastligt. Dock hade de inte samma moraliska betänkligheter när de själva reste till det fascistiska Spanien och stred mot Franco. Deras motstånd mot kriget är snarare av ideologiskt natur där västvärldens inblandning, med USA i spetsen, vill göra landet till en liberal demokrati och inte en kommunistisk diktatur. Det hindrar dock inte att deras meningar får oproportionellt stort genomslag i media tack vare den vänstervridna journalistkåren. Men där västdemokratierna gör sitt yttersta för att minimera civila förluster försöker islamisterna istället att maximera dem genom självmordsprängningar på offentliga platser, något som sedan exploateras av samma media för att vända folkopinionen mot kriget.

Idag kan man se hur islamister, kommunister och nazister allierar sig i kampen mot de liberala demokratierna, vilket egentligen är naturligt eftersom de delar synen på ett totalitärt styre med ett absolut sanningsanspråk, och en personkult runt en enväldig ledare som Muhammed, Stalin eller Hitler. Kriget i Afghanistan skiljer sig inte ifrån det i Kashmir eller Palestina. Samma krafter med samma mål och metoder är i omlopp och utgår från devisen: ”En gång islam alltid islam”. Ett folkstyrt Afghanistan, Palestina eller Kashmir i Indien står i direkt motsättning till deras egen lära som endast accepterar islams överhöghet och kräver ett heligt krig.

Västdemokratierna har en syn på mänskliga rättigheter som universella och allmängiltiga, men den muslimska världen betraktar också sin religion som universell vilket blev tydligt vid den s.k. Kairo-deklarationen där de 57 muslimska OIC-länderna valde att frångå FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna till förmån för ”ett värdigt liv i överensstämmelse med den islamiska sharian”. Det betyder att mänskliga rättigheter är underställd religionen där bl.a. konvertering från islam och religionskritik är förbjudet. Det visar ytterligare på komplexiteten i den pågående konflikten där muslimska länder som Pakistan spelar ett dubbelspel i sin kamp mot islamisterna i gränsområdet till Afghanistan.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s