När öst möter väst

Alltsedan den iranska fatwan mot Salman Rushdie 1989 efter hans bok ”Satansverserna” har en rad författare, bokförläggare, filmregissörer, politiker, satirtecknare, konstnärer och opinionsbildare mördats eller tvingats under jorden med polisbeskydd. Men redan 1979 utsattes västvärlden för stark diplomatisk press från Saudiarabien att inte visa dokumentärfilmen ”En prinsessas död” som handlade om en saudisk prinsessa som ertappades med sin älskare och där båda dömdes till döden enligt saudisk sharia-lagstiftning. Det ledde slutligen till att ett svenskt företag med intressen i Saudiarabien köpte upp filmrättigheterna och begravde filmen.

Samma år -79 inträffade den iranska revolutionen och världen fick ännu en gång uppleva en teokratisk diktatur som alla trodde hade förpassats till historiens soptipp. Med den började också radikaliseringen av den muslimska världen där sekulariseringen fick ett brått slut. Den bokstavstrogna iranska regimen fick delvis ett moraliskt övertag i delar av den muslimska världen genom sin konsekventa tolkning av koranen. Men i likhet med alla regimer som har tagit makten med våld var det inte till följd av fri åsiktsbildning utan med hjälp av statsfinansierade jihadister som hotade att sprida den islamska revolutionen över hela världen. Likheten med det kommunistiska maktövertagandet i Sovjet och Kuba är slående där exempelvis kultfiguren Che Guevara först misslyckades med att sprida den kommunistiska revolutionen till Kongo innan han dog i Bolivia av samma orsak.

Men där kommunisterna misslyckades har det gått bättre för islamisterna. Somalia och delar av Afrika är sedan länge en krigszon till följd av islamister som med våld gör anspråk på makten. Medvetet koncentrerar de sig på länder och regioner med en svag centralmakt och samma scenario utspelar sig i stora delar av Asien där Thailand, Kina, Ryssland, Filippinerna och Indien bara är några exempel på länder som har stora problem med islamistiska separatister. Det islamistiska våldet i västvärlden är mindre omfattande eftersom underrättelsetjänsten och krigsmakten är välkoordinerad och överlägsen. Här har de istället allierat sig med den radikala vänsterrörelsen som med sina förgreningar inom mediavärlden jobbar aktivt för att demonisera kriget mot terrorismen. Även om de utgår ifrån olika ideologier delar de synen på revolutionära metoder för maktövertagande och har en samsyn på diktatur som statsform. Detta blev extra tydligt efter att samtliga svenskar ombord på ”Ship to Gaza” kunde knytas till vänsterradikala rörelser när de försökte bryta Israels och Egyptens blockad av det islamistiskt Hamas-styrda Gaza.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s